Not: ADSL kullanıyorsanız ADSL değerler için, VDSL kullanıyorsanız VDSL için değerlerdir. Kullanmadığınız bir yapının değerleri size ulaşmaz.
SNR Margin, kabaca size gelen sinyalin kalitesi diyebiliriz. Bunu kimi zaman Noise Margin yada Gürültü Oranı olarak modemlerin arayüzünde görebilirsiniz. SNR (Signal to Noise Raito) Aslolan data sinyalinin kablodaki istenmeyen sinyallere (gürültü) oranıdır.
Telekom ile bizim aramızda kablo üstünde data sinyali gelirken, kablo üstünde dış etkenler sebebiyle oluşmuş öteki sinyallerden (gürültü) etkilenir. Bu etkilenme ne kazar azca ise yada data sinyalinin gürültüye oranı ne kadar fazla ise sinyal o denli kaliteli gelebiliyor anlamına gelir. Bu ne kadar fazla ise o denli iyidir.
Modemlerin arayüzünde ise genel anlamda SNR Margin kıymeti olur (“Receive Margin”, “SNR”, “Noise”) ki bu da data sinyalinin bozulmaya başlamadan önceki tampon alanı belirtir, netice itibariyle bu değerin büyük olması bizim için iyidir.
6db (desibel) ve altında modemininiz asla buluşmaz. Dolayısı ile ADSL’i kullanamazsınız.
7dB-10dB arası yönetim eder sadece gün içinde hatta oynamalar olursa tolere etmeyecektir (DSL sönüp hattan düşme ihtimali var)
11dB-20dB İyi
20dB-28dB Fazlaca iyi
29dB ve üstü ise muhteşem kabul edilir.
Kısacası 12db altında SNR kıymeti ciddi sorun demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girmiş olduğu noktadan itibaren) kablonuzu denetlemek, yenilemek (cat5 kablo ile) yarar sağlayabilir.
SNR’yi düşüren bir fazlaca etken vardır, santralden bizlere kadar gelen kablo üstüne tesir eden elektrik motorları, yüksek gerilim hatları, aynı kablo demetinde bulunan başka ADSL ve öteki data hatları vs. vs. Biz telekom kablosuna esasen müdahale edemeyiz, fakat binanın girişindeki telekom kutusundan itibaren biz sorumluyuz ve bir şeyler yapabiliriz. Ilk olarak bu kutunun temiz bir halde olması, karmakarışık kablolar yerine alttaki benzer biçimde olması tercih edilir.
Evimizde ise paralel çekilmiş telefonlar ve fax cihazları, telefon prizinin temiz olmaması ve bilhassa de ADSL splitter’ın kalitesiz yada bozuk olması SNR’yi etkileyebilir. En temiz yöntem evde telefon prizinden direkt modeme giriş yapmış olup (arada hiçbir şey olmadan, splitter dahi olmadan) SNR değerine bakmak ve SNR yükseliyorsa şu demek oluyor ki gelişme var ise, probleme neden olan paralel bağlantıyı, ek kabloları vs düzeltmek olmalıdır.(Mümkünse eve giren ilk kabloya bağlamak)
Attenuation yada zayıflama ise, ADSL sinyalinin telekom santralinden çıktıktan sonrasında bakır kablonun uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak zayıflamasını gösterir. Eviniz telekom santraline ne kadar uzaksa zayıflama artar ve alabileceğiniz maksimum hız düşer. Zayıflama şu demek oluyor ki Attenuation değerinin düşük olması bizim için iyidir.
20dB ve altı muhteşem
20dB-30dB iyi
30dB-40dB yönetim eder
40dB-50dB eh işte
50dB-60dB zayıf, bağlantı sorunları olabilir
60dB ve üstü bağlanamama ihtimaliniz oldukça yüksek.
Unutmamanız ihtiyaç duyulan şey, yüksek hızda bir bağlantı için attenuation ve SNR değerlerinin ikisinin de iyi olması gerektiğidir.
Doğal ki bu yazılanlar hep sizin ev ile telekom santrali arasındaki bağlantı hızıdır. Oysa sizin “web hızı” diye değerlendireceğiniz hız daha bir fazlaca değişkene bağlıdır. Telekomun iç şebekesi, bağlandığınız web sunucunun hızı benzer biçimde bir fazlaca etken bulunmaktadır.
Kendi modemim üstünden özetlemek gerekirse ifade:
Eki Görüntüle 364997
Bölgedeki hız durumu için, TTNET , Süper Online, Türknet benzer biçimde İSS’lerin altyapı sorgulamasını kullabilirsiniz.